M.C.N. Bressers staat er, hoog op de gevel van het monumentale hoekpand in hartje Tilburg. Het zijn de initialen van Martinus Cornelis Nicolaas die, in 1823 geboren in dit pand, de grondslag legt voor een scala aan bedrijvigheid. Aan het eind van de achttiende eeuw is dit huis bekend als ' De Driehoek', waar de grootvader van MCN timmerman en baas is. MCN's vader richt hier in 1822 de firma ' In den Bijenkorf' op. Behalve timmerman is hij schrijnwerker, fabrikant van bogen en pijlen en kruidenier.
MCN bouwt de firma uit en legt het accent meer op de handel: waskaarsen en honing. Grossieren in koloniale waren doet hij ook. De kaarsenhandel gaat zo goed dat hij besluit ze zelf te fabriceren. Dat kan gemakkelijk, want het pakhuis is groot genoeg. De straat waarin het pand staat, heet dan de Monumentstraat, zo genoemd naar het monument voor Koning Willem II, die van 1830 tot 1839 in Tilburg verblijft.
In 1869 krijgt MCN Bressers als "honingbreker en wasbleker" een vergunning om een stoommachine van 4,5 dampkring in gebruik te nemen. De honing, die hij uit de raten breekt, verkoopt hij aan bakkerijen en de was bleekt
hij buiten in platen en binnen smelt hij deze om in kaarsen. In veel kerken in de Meierij brandden Bressers' kaarsen. In 1893 richt hij een ijzerhandel op voor zijn zoon Johan. Deze zaak, Bressers Metaal, bestaat nog steeds.
Rond 1890 wordt het achttiende-eeuwse pand geheel verwoest door brand. Op dezelfde plek bouwt MCN een nieuw woonhuis en pakhuis. De stenen voor het pakhuis zijn afkomstig uit het afgebrande pand. En zoals nu nog altijd is te zien, zitten ze er nog.
In 1902 overlijdt MCN. Zijn zoons zetten de firma voort en MCN's kleinzoon, Martinus Franciscus Carolus (Tijn) Bressers, geboren in 1900, komt al op jonge leeftijd in de zaak. De handel in thee en koffie floreert in de kruidenierswinkel beneden, de kaarsenmakerij bevindt zich op de eerste verdieping. Tijn Bressers krijgt in 1929 zijn eerste dochter, Elisabeth (Lily) Bressers.
Het huis aan de Monumentstraat behoort tot de oudste panden van Tilburg en is intussen zelf een monument. Het is geheel onderkelderd. In de 'zakenkelder' is onder meer boter opgeslagen, terwijl in de afgescheiden 'huiskelder' voedsel, wijn en kolen voor eigen gebruik liggen. De bakken waar vandaag de dag wijn is opgesteld, zijn authentiek. Vroeger lagen daar de aardappelen in.
De familie Bressers woont tot de Tweede Wereldoorlog op de begane grond. In de oorlog vinden diverse mensen onderdak in het huis. Daarvoor vinden allerlei bouwkundige ingrepen plaats. Na de oorlog gaan ze definitief boven wonen. De kruidenierswinkel en groothandel worden dan afgestoten. Bressers richt zich uitsluitend op de kaarsenproductie.
De winkel wordt verschillende malen verhuurd, onder meer aan een sigarengroothandel en witgoedfabrikant 'Magic'. Omstreeks 1960 komt antiekhandelaar Klessens, die blijft tot de verkoop van het pand. De kaarsenfabriek houdt in 1966 op te bestaan en daarmee komt er een einde aan het eeuwenoude familiebedrijf. De antiekhandel huurt dan ook het fabrieksgedeelte.
In 1978 verkoopt de familie het pand en maakt de ambachtshandel plaats voor de horeca. Daarvoor zijn opnieuw enkele ingrijpende verbouwingen uitgevoerd. Woonhuis en fabrieksgedeelte zijn zowel boven, beneden als in de kelder doorgebroken. Het begint met restaurant 'De Gouden Zwaan' en nu zit Stadscafé-Restaurant MeesterS er. Smakelijk eten in ons sfeervolle pand!
MCN bouwt de firma uit en legt het accent meer op de handel: waskaarsen en honing. Grossieren in koloniale waren doet hij ook. De kaarsenhandel gaat zo goed dat hij besluit ze zelf te fabriceren. Dat kan gemakkelijk, want het pakhuis is groot genoeg. De straat waarin het pand staat, heet dan de Monumentstraat, zo genoemd naar het monument voor Koning Willem II, die van 1830 tot 1839 in Tilburg verblijft.
In 1869 krijgt MCN Bressers als "honingbreker en wasbleker" een vergunning om een stoommachine van 4,5 dampkring in gebruik te nemen. De honing, die hij uit de raten breekt, verkoopt hij aan bakkerijen en de was bleekt
hij buiten in platen en binnen smelt hij deze om in kaarsen. In veel kerken in de Meierij brandden Bressers' kaarsen. In 1893 richt hij een ijzerhandel op voor zijn zoon Johan. Deze zaak, Bressers Metaal, bestaat nog steeds.
Rond 1890 wordt het achttiende-eeuwse pand geheel verwoest door brand. Op dezelfde plek bouwt MCN een nieuw woonhuis en pakhuis. De stenen voor het pakhuis zijn afkomstig uit het afgebrande pand. En zoals nu nog altijd is te zien, zitten ze er nog.
In 1902 overlijdt MCN. Zijn zoons zetten de firma voort en MCN's kleinzoon, Martinus Franciscus Carolus (Tijn) Bressers, geboren in 1900, komt al op jonge leeftijd in de zaak. De handel in thee en koffie floreert in de kruidenierswinkel beneden, de kaarsenmakerij bevindt zich op de eerste verdieping. Tijn Bressers krijgt in 1929 zijn eerste dochter, Elisabeth (Lily) Bressers.
Het huis aan de Monumentstraat behoort tot de oudste panden van Tilburg en is intussen zelf een monument. Het is geheel onderkelderd. In de 'zakenkelder' is onder meer boter opgeslagen, terwijl in de afgescheiden 'huiskelder' voedsel, wijn en kolen voor eigen gebruik liggen. De bakken waar vandaag de dag wijn is opgesteld, zijn authentiek. Vroeger lagen daar de aardappelen in.
De familie Bressers woont tot de Tweede Wereldoorlog op de begane grond. In de oorlog vinden diverse mensen onderdak in het huis. Daarvoor vinden allerlei bouwkundige ingrepen plaats. Na de oorlog gaan ze definitief boven wonen. De kruidenierswinkel en groothandel worden dan afgestoten. Bressers richt zich uitsluitend op de kaarsenproductie.
De winkel wordt verschillende malen verhuurd, onder meer aan een sigarengroothandel en witgoedfabrikant 'Magic'. Omstreeks 1960 komt antiekhandelaar Klessens, die blijft tot de verkoop van het pand. De kaarsenfabriek houdt in 1966 op te bestaan en daarmee komt er een einde aan het eeuwenoude familiebedrijf. De antiekhandel huurt dan ook het fabrieksgedeelte.
In 1978 verkoopt de familie het pand en maakt de ambachtshandel plaats voor de horeca. Daarvoor zijn opnieuw enkele ingrijpende verbouwingen uitgevoerd. Woonhuis en fabrieksgedeelte zijn zowel boven, beneden als in de kelder doorgebroken. Het begint met restaurant 'De Gouden Zwaan' en nu zit Stadscafé-Restaurant MeesterS er. Smakelijk eten in ons sfeervolle pand!